Category Archives: Веб

Според експертите од Националниот Центар за Сајбер Безбедноста, традиционалните совети за создавање комплексни лозинки се неефикасна тактика

При создавање лозинки, постојано се наидува на совети да се создадат што е можно покомплесни лозинки, со употреба на нули наместо буквата О или пак со вметнување интерпункциски знаци, како извичник, а сè што е помеѓу нив да бидат букви и бројки извлечени по случаен избор. Рака-на-срце, и ние често имаме давано и пишувано за […]

Поголема контрола врз прозорците со SmartSystemMenu

Секојдневно отвораме стотици прозорци, им ја менуваме големината, ги шетаме лево-десно, ставаме во преден план еден прозорец само за да го смениме со некој друг набргу. Сево ова знае да биде исцрпувачко, особено кога работите со ограничувачките можности во Windows оперативниот систем. Имено, десен клик на еден прозорец нуди опција за менување на положбата, минимизирање, […]

5 Android игри и 5 апликации кои се на попуст

Имате Android паметен телефон, но не и забавни игри и корисни програми кои нема да направат дупка во вашиот буџет? На вистински место сте! Овие апликации нема засекогаш да се продаваат по оваа цена, така да доколку видите нешто што ви се допаѓа, зграпчете го веднаш. 5 игри кои се на попуст Planescape: Torment: Enhanced […]

TypingDNA – двојна авторизација со начинот на кој пишуваме

TypingDNA е технологија која со помош на вештачка интелигенција го препознава начинот на пишувањето на тастатура на корисниците и со ова го потврдува идентитетот на корисникот. Технологијата е алтернативно решение на постоечката двојната авторизација и треба да го поедностави потврдувањето на идентитетот за корисниците. Дополнително авторизацијата на овој начин е и поевтина од стандардната авторизација […]

Учете англиски идиоми со апликацијата Idioms

Идиоми се изрази што имаат специфично значење кое е својствено за определен јазик и, обично, не може буквално да се преведен на друг јазик. Пример, еден од најпознатите англиски идиоми е: it’s a piece of cake, а значи дека е нешто е многу лесно. Претпоставуваме дека би можеле да знаете и дека it’s raining cats […]

Создадете мозаици од ваши фотографии со AndreaMosaic

Во случај да имате исклучително многу фотографии, можете да ги искористите истите за да направите импресивни мозаици – нешто што, би можеле да се сложите, знае да биде интересен подарок или, во најмала рака, пријатна и лична десктоп позадина. AndreaMosaic е алатка која го прави токму тоа – ги користи вашите фотографии и прави импресивни […]

Дигитално разгледување 480 000 уметнички дела од музејот Лувр

Доколку го посетите следниот сајт, ќе добиете бесплатен пристап до 480 000 уметнички дела. На предната страна од веб сајтот понудени се клучни категории за истражување на колекциите и можете да разгледувате: Слики Скулптури Мебел Текстил Накит Натписи Предмети Веднаш под категориите имате на располагање и албуми организирани по одредена тема, како ремек дела од […]