Category Archives: ковид-19

Маици со QR-код наместо вакцинален пасош

Пред десетина години на ИТ.МК можевте да прочитате едукативен текст за QR-кодовите, а денес може да дознаете уште една помалку инвентивна примена. Печатницата Bim Design на заинтересираните купувачи им овозможува да купат маица со QR-кодот кој покажува дека се вакцинирани. Овие кодови може да се скенираат и да се користат како доказ за примена вакцина. […]

Што е CommonPass – дигитален здравствен сертификат и како се користи

Министерството за здравство објави дека апликацијата CommonPass е достапна за корисниците во Македонија. Апликацијата е дигитален ковид-19 сертификат кој го олеснува патувањето во САД и Канада. CommonPass е креирана од The Commons Project фондацијата и го олеснува потврдување на вакцинирањето и споделувањето на резултатите од тестовите без при тоа да споделува премногу лични податоци на […]

Covid пасошот ќе може да се интегрира во Android

Апликациите кои се користат како потврда за Ковид-19 имунизација наскоро би можеле да бидат заменети со едноставни картички. Google на блогот за девелопери објави дека Passes API ќе може се користи за чување и пристап до податоците за Ковид вакцинација на Android. Ова ќе им овозможи на програмерите кои работат во државни агенции или здравствени […]