Category Archives: Кристијан Лазаров

Кико е синтетизиран глас за првиот дигитален читач на македонски јазик

Кико е синтетизиран глас, додаток, за аудиочитачот RHVoice и овозможува користење на паметни телефони или десктоп компјутери со глас синтетизиран на македонски јазик. Гласот е проширување на постоечки софтвер и може да им помогне на околу 10 000 лица со оштетување на видот. Креатори на „Кико“ се Кристијан Лазаров и Ертај Шашко. Ертај е инженер […]