Category Archives: монопол

Google им плаќа на производителите за Google Play да биде единствена продавница за апликации

Креаторот на Android им нудел на производителите на паметни телефони финансиска поддршка во замена за ексклузивноста на Google Play. Финансиската поддршка која ја добивале производителите е дел од „Premier Device“-програмата со која производителите на уредите добивале поголем дел од заработката од пребарување отколку што би добивале вообичаено. Заработката од пребарувањето на „Premier Device“-уредите е 12%, […]