Category Archives: роботика

Како работи хуманоидниот робот Atlas

Boston Dynamics од неодамна се дел од Hyundai, но по се изгледа работата на тимовите не се променила. Роботот Atlas и четириножните роботи и натаму се фокус на компанијата. Неодамна објавија кусо видео во кое може да се види како работат на хуманоидниот робот и кои се плановите за иднина. Во моментов роботот Atlas нема […]

Куче робот води слепи луѓе низ тесни простори и успешно избегнува препреки

Научниците од универзитетот од Калифорнија успеаја да дизајнираат куче робот чија примарна цел е да води слепи луѓе. Кучете се одликува со ласерски скенер кој создава прецизна мапа од препреките и тесните простори кои се во непосредна близина. За остварување на таквата цел помага и ротирачката камерата која ја носи слепото лице. Видеото кое ќе […]