Category Archives: сајбер напад

Голем сајбер напад би можел да предизвика вистинска војна

Сајбер напад од група поддржана од некоја држава би можел да предизвика вистинска војна, смета претседателот на САД, Џо Бајден. Претседателот на САД стравува дека опасноста од ова е поголема со секој следен напад. „Знаете што, видовме некои сајбер закани, вклучувајќи и ransomware напади, кои предизвикуваат штета и нарушување во вистинскиот свет, Не можам да […]

Над 1000 компании потенцијални жртви на голем ransomware напад

Над 20 сервиси на Kaseya кои ги користат мали и средни компании се цел на сајбер напад. Проценката е дека последици од нападите чувствуваат над 1000 компании кои го користат софтверот на Kaseya. Од една од жртвите е побаран откуп од 5 милиони долари, пренесе Bleeping Computer. Американската ИТ-компанијата Kaseya од Флорида е првата жртва […]