Category Archives: слепи лица

Куче робот води слепи луѓе низ тесни простори и успешно избегнува препреки

Научниците од универзитетот од Калифорнија успеаја да дизајнираат куче робот чија примарна цел е да води слепи луѓе. Кучете се одликува со ласерски скенер кој создава прецизна мапа од препреките и тесните простори кои се во непосредна близина. За остварување на таквата цел помага и ротирачката камерата која ја носи слепото лице. Видеото кое ќе […]