Category Archives: Софтвер

Convertio нуди една појдовна точка за секаква конверзија на фајлови

Во случај да постојано работите со најразлични фајлови, често се случува да имате постојана потреба за конверзија на истите. Иако, Convertio e екстензија за Google Chrome прелистувачот, конверзијата која всушност ја правите е преку дополнителен сајт каде се поставува фајлот и, по извршената конверзија, се презема. Convertio ништо не дискриминира и можете да го користите […]

11 интересни работи за Windows 11

Windows 10 беше замислен како последниот Windows оперативен систем кој континуирано само ќе се надградува. Тоа можеби произлезе дека е лага, но не и овие 11 интересни факти за најновото чедо на Microsoft. -1- Се очекува Windows 11 да излезе пред новата година, со бројни претпоставки кои го таргетираат месецот октомври или ноември. Првите компјутери […]

Endava Tech Insights ’21 – Бесплатни онлајн предавања за сите млади професионалци

Како една од водечките компании во IT сферата, Ендава веќе 20+ години и дава нова дефиниција на врската меѓу луѓето и технологијата. Посветеноста е видлива не само во успешните проекти, туку и во вложувањето на време и труд во развој на младите професионалци. Покрај graduate и internship програмите кои се веќе стандарден дел од понудата […]

Monitorian е алатка која во дозволува да го менувате осветлувањето од вашиот монитор

Во случај да поминувате многу време пред компјутер, редно време е да поведете ред и за здравјето на вашите очи. Покрај правење чести паузи и гледање во далечина, се советува и светлината на вашиот монитор да биде намалена. Низ годините, пишувавме за неколку интересни алатки, како ScreenTemperature, BrightnessControl, или Brightness Control Free. Денеска, под лупата […]

Поголема контрола врз прозорците со SmartSystemMenu

Секојдневно отвораме стотици прозорци, им ја менуваме големината, ги шетаме лево-десно, ставаме во преден план еден прозорец само за да го смениме со некој друг набргу. Сево ова знае да биде исцрпувачко, особено кога работите со ограничувачките можности во Windows оперативниот систем. Имено, десен клик на еден прозорец нуди опција за менување на положбата, минимизирање, […]

Три апликации за откачено, но ефикасно будење

Верувале или не, 70% од луѓето имаат проблеми со станување наутро. Дали ова навистина е така? Не знаеме, штотуку ја измисливме статистиката, но претпоставуваме дека воопшто не ви беше тешко да поверувате во неа, нели? MotionAlarmClock и сонливата зомбификација низ собата Утринското станување навистина знае да биде проблем, а честите доцнења најмногу се должат на […]

5 Android игри и 5 апликации кои се на попуст

Имате Android паметен телефон, но не и забавни игри и корисни програми кои нема да направат дупка во вашиот буџет? На вистински место сте! Овие апликации нема засекогаш да се продаваат по оваа цена, така да доколку видите нешто што ви се допаѓа, зграпчете го веднаш. 5 игри кои се на попуст Planescape: Torment: Enhanced […]

Учете англиски јазик со BBC Learning English

BBC Learning English e апликација за Android и iOS. Оваа апликација е заснована на бесплатната програма за учење англиски јазик која постои веќе половина век. BBC Learning English може да се користи и без претходна регистрација, а содржините кои се прикажуваат всушност се влечат од самиот веб сајт (предност е тоа што можете и да […]

Научете се да спиете подобро со SleepSchool

SleepSchool е релативно нова апликација за Android и iOS која е замислена да им помогне на сите кои имаат проблеми со спиење. Според докторите и невролозите кои стојат зад апликацијата, луѓето кои имаат немирни ноќи потребно е одново да научат како правилно да спијат. За таа цел, тие се имаат здружено да осмислат серии од […]

Имплементирајте професионални филтри и ефекти во вашите видеа со DaVinchi Resolve

DaVinchi Resolve e бесплатна алатка за професионално уредување на вашите домашни видеа. Бројните филтри и ефекти кои ќе ги најдете тука никако не се за потценување и, од визуелна гледна точка, можете да направите финалното видео да се одликува со значително висок квалитет. Пред да почнете да го употребувате DaVinchi Resolve потребно е да поминете […]